מנחם מנס היה אדם אמיד מאוד באוקראינה וסחר בחרוזי אלמוגים ובתכשיטים שעיצב, הפך בסג'רה לאיכר והתחיל בפעילות חקלאית.
הוא היה איש יפה תואר, לבוש בלבוש מודרני וכולו אומר כבוד. קשרי המסחר שלו הגיעו לקצווי תבל וסוכניו הגיעו למרחקים. הוא נסע לקנות סחורה בוינה ובאיטליה והיו לו סוכנויות בין השאר בברודי בניהול בנו אברהם אבא שמושקין.
מנחם מנס ומשפחתו עלו בשנת 1914. תחילה נסעו לירושלים לפגוש את אביה של אשתו יוכבד ולאחר מכן עברו לרחוב יונה בחיפה. בעל הבית הערבי נזקק לכסף רב, כדי לפדות את בנו שגויס לצבא התורכי, והציע למנחם מנס לקנות ממנו את כל אדמותיו באזור הטכניון בחיפה. אך יוכבד העדיפה לגור בשכנות ליוצאי רוסיה ומנחם מנס רכש בכסף מלא נחלה גדולה בסג'רה והמשפחה התיישבה שם. באותה עת, סג'רה כולה הייתה רחוב אחד, שבתי בזלת משני צדדיו, נחלות קרקע מאחוריהם וגדר אבנים בחזיתות הבתים. בית המשפחה היה אחד מהבתים הראשונים מהשער, בערך מול הגורן.
ההתאקלמות בארץ הייתה קשה מכל הבחינות: האקלים בארץ היה שונה מהאקלים בברדיצ'ב; בסג'רה לא היה חשמל ולא היו מים זורמים; המשפחה העשירה לא הייתה מורגלת לתנאי החיים הקשים; לבני המשפחה לא היה שום ידע וניסיון חקלאי; השלטון התורכי הקשה ידו על התושבים; והשכנים הערבים התנכלו למתיישבים היהודים. בכל זאת, מנחם מנס ובניו הבוגרים החלו בפעילות חקלאית שהתפתחה עם הניסיון שנצבר.
מנחם מנס חלה בדלקת ריאות קשה. הוא אובחן בשוגג כחולה במלריה וטופל בטעות בכינין. כתוצאה מכך נפטר בסג'רה ב-א' חשון תרע"ו (9 אוקטובר 1915) וקבור שם.
* * * * * * * * *
לאחר התאלמנותה ולמרות הקשיים, יוכבד גידלה למופת את ילדיה, בסיוע בתה הבכורה לאה. במשך השנים הקימה יוכבד משק לתפארת. היא רכשה לראשונה בארץ את הפרות ההולנדיות והרפת שלה הייתה מן המשובחות ברפתות הגליל. היא רכשה ספרטור ידני לחלב ומדגרה. בניה ובנותיה סייעו בידיה ועבדו קשה במשק.
יוכבד ובנותיה תחזקו את הבית היטב והוא היה מסודר ומטופח. דמויות חשובות מהישוב שביקרו בסג'רה, לא פסחו על ביתה של ה"אלמנה". היא השכילה לסייע לכל ילדיה ונתנה לכל אחד מן המעט שהיה לה.
יוכבד נפטרה בחיפה ב-ב' אלול תשי"ב (23 באוגוסט 1952) וקבורה בסג'רה.
* * * * * * * * *
הבת הבכורה לאה הכירה את יצחק שאך עלה מפולין והיה פועל במשק המשפחתי. השניים התחתנו בסג'רה ב-ט"ז אייר תרפ"ו (30 באפריל 1926) וגרו שם. לאחר החתונה יצחק חכר מאדון פבריקנט 100 דונם מאדמת כפר סבט. לאחר כשנה יצחק ביקש מהנהלת פיק"א למסור לו או להחכיר לו את האכרות של מר בן-עמי, או לסדר לו אכרות במושבה אחרת, אך בקשתו נענתה בשלילה. לאחר לידת בנם הבכור מנחם, עברה המשפחה לרחובות.
הבן השני שמואל קיבל איכרות והתיישב במושבה בית גן בשנת 1924. בשנת 1928, נשא לאישה את בתיה לבית גרדי. שמואל המשיך את עבודתו בענף החקלאות (גידולי שדה). לאחר שנים אחדות שמואל חזר לעבודתו המקצועית כמנהל חשבונות. תחילה היה הפקיד שייצג את מושבות הברון רוטשילד בגליל התחתון המזרחי מול תנועת "התאחדות האיכרים" שמשרדה היה בתל-אביב. בנו מנחם (מנחמ'קה) המשיך את דרכו החקלאית. לאחר נפילת מנחמ'קה, קיבל על עצמו אחיו הצעיר יצחק (יצחק'לה) את ניהול המשק. שמואל נפטר בבית גן, יבנאל ב-כ"ד שבט תשמ"ז (23 בפברואר 1987) וקבור שם.
הבן מרדכי היה איכר בסג'רה ולאחר נישואיו עבר לחיפה.
הבן צבי היה איכר בסג'רה עד שנשלח על ידי אמו ללמוד ספרות והיסטוריה באוניברסיטה העברית. בסיום לימודיו עבר לחיפה.
הבת חיה אהבה טבע והייתה בעלת חוש אסתטי מפותח, היא שתלה שיחי ורדים שטיפסו על קירותיו החיצוניים של הבית בסג'רה. היא לא בחלה בעבודה קשה, אהבה להיות בשדה וסייעה בעבודות המשק. אחרי רדת הגשם הייתה יוצאת בראש חבורה של פועלות ערביות לדלל את הגידולים. היא לא רק הנהיגה את הקבוצה, אלא נתנה דוגמא אישית ועבדה קשה בעצמה. ב-1924 חיה התחתנה עם שאול ינאי (ינובסקי) שמשפחתו התגוררה בסג'רה.
הבן משה נשלח על ידי אמו כאשר בגר ללמוד הוראה, אך כעבור שנתיים הגיע למסקנה שהוא מעדיף להיות חקלאי והפסיק את לימודיו. משה חזר לסג'רה והיה הבן הממשיך במשק והמשיך לעבד אותו במשך שנים. לאחר שנולדו ילדיו עבר לחיפה.
הבת הצעירה מרים לא בחלה בכל עבודה במשק. לאחר נישואיה עברה לחיפה. בשנות חייה האחרונות של אמה יוכבד היא שיכנה אותה בביתה הדל וטיפלה בה במסירות עד יום מותה.
צאצאי מנחם מנס
- אברהם אבא [1942-1881] רעייתו מתילדה אפשטיין, סוחר תכשיטים באוקראינה, לא עלו ארצה עם המשפחה. הוא, אשתו ושלושה מילדיהם נספו בשנת 1942
- יוסף חיים [1963-1886] רעייתו חיה פרידמן. לא עלו ארצה עם המשפחה, כבאי בקייב, אוקראינה, שם נקבר. בנו היחיד לב נהרג בשירות צבאי ב-1944 ועוטר במדליה על גבורתו.
צאצי יוכבד ומנחם מנס
- לאה [1976-1893] רעיית יצחק מגן (צ'צ'רסקי), נפטרה ונקברה ברחובות
- שמואל שני (שמושקין) [1987-1894] רעייתו בתיה גרדי, עבר בהמשך לבית גן. נקבר בבבית גן, יבנאל
- מרדכי שמושקין [1965-1897] רעייתו חיה פרלמן. נקבר בחיפה
- צבי בן מנחם (שמושקין) [1993-1905] רעייתו לאה קלמן. גר מספר שנים בארה"ב, נקבר בחיפה
- חיה [1976-1907] רעיית שאול ינאי (ינובסקי). נקברה בחיפה
- משה שמושקין [1981-1909] רעייתו רחל שטרן. נקבר בחיפה
- מרים [1988-1914] רעיית ישראל הניג, חיפה. נקברה בחיפה
המידע המשפחתי והתמונות באדיבות עמיקם מגן (נין של מנחם ויוכבד) והשלמות מהאתרים My Heritage, Geni